header

Broj posjeta u 2005. godini: 16982

Novosti
Herztzov generator valova
Teslin transformator
Koenigov aparat i orgulje
Kontakt
Priprema i zbirka Fizičkog odsjeka
 
VIDEO GALERIJA
TJEDNA FIZIKE
 
PREGLED DOGAĐANJA U TJEDNU FIZIKE
 
PREZENTACIJE S PREDAVANJA
 
Za praćenje streama:
 
Media player classic
 
Real Alternative - dotatak za pregledavanje streama - preporučujemo kao bolju alternativu Real playera
 
 
Akcije su dio FP6 projekta #516938 WYP2005 EUROPE

hfd

 

Rudolf Koenig - biografija
Herman L. Helmholtz-biografija
 
Galerija slika
 


U povijesnoj zbirci Fizičkog odsjeka PMF-a postoji mnoštvo pokusa koji su zasigurno odigrali vrlo bitnu ulogu u obrazovanju generacija fizičara, da bi potom nagriženi zubom vremena lagano pali u zaborav. Jednu jako zanimljivu kombinaciju za prikaz interesantnih fizikalnih pojava čine Koenigov aparat sa Helmholtzovim rezonatorom te orgulje modularnog dizajna.

Zašto je ta kombinacija zanimljiva?

Prvenstveno zbog toga što se na "starinski" i jednostavan način može prikazati i vizualizirati pojava rezonancije. To je prvenstveno pogodno iz razloga što se motivacija jedne takve fizikalne pojave može upotrijebiti za daljnje povezivanje i nadogradnju sadržaja u srodnim područjima. Metodička komponenta je također prisutna i ukoliko se cijela stvar dobro objasni i prikaže može prosječnom laiku za fiziku otvoriti nove horizonte koji će ga potaknuti na daljnje usvajanje novih spoznaja.

Aparatura za ovaj pokus trenutno je u dosta lošem stanju. Pristupilo se obnavljanju postava i nadamo se da će u konačnici cijeli eksperiment zaživjeti u mjeri da bude dostupan za izvođenje i prezentaciju široj javnosti.

Donosimo neke fotografije trenutnog stanja opreme.

1   Gornji dio orgulja je u dosta dobrom stanju. Potrebno je izvršiti lagano brtvljenje određenih dijelova gdje dolazi do propuštanja zraka, te sve skupa dobro polirati.
     
  Mijeh je u daleko najlošijem stanju. Potrebno je izvršiti kompletnu rekonstrukciju kožnih dijelova i zamijeniti ih sa novima, za što je potrebno pribaviti posebnu kožu i odgovarajuće ljepilo. Trenutno se radi na nabavci materijala!
     
3   Koenigov aparat sa Helmholtzovim rezonatorom također treba obnoviti! Potrebno je u potpunosti zamijeniti postojeće cjevčice za dovod plina, provjeriti ispravnost ventila, te napraviti odgovarajuće "estetske" zahvate.
     
     
     
     
code & design: Ivan Lesić