header

Broj posjeta u 2005. godini: 16982

Novosti
Herztzov generator valova
Teslin transformator
Koenigov aparat i orgulje
Kontakt
Priprema i zbirka Fizičkog odsjeka
 
VIDEO GALERIJA
TJEDNA FIZIKE
 
PREGLED DOGAĐANJA U TJEDNU FIZIKE
 
PREZENTACIJE S PREDAVANJA
 
Za praćenje streama:
 
Media player classic
 
Real Alternative - dotatak za pregledavanje streama - preporučujemo kao bolju alternativu Real playera
 
 
Akcije su dio FP6 projekta #516938 WYP2005 EUROPE

hfd

 Razvijanje fizikalnih ideja ima svoju važnu povijesnu pozadinu koja nažalost nije prisutna na zadovoljavajući način u modernim pristupima proučavanju fizike. Pojedini povijesni eksperimenti i danas imaju intrigantne konceptualne značajke kao i u vrijeme kada su izvorno izvedeni.

Interes šire zajednice za znanstvena otkrića može se pobuditi ne samo prezentacijom modernih eksperimentalnih dostignuća fascinantnog dizajne i sadržaja, već i odgovarajućom prezentacijom povijesnih dilema koja leže u zasadama moderne znanosti.

Znanost, a fizika posebice ne predstavlja izoliranu ljudsku aktivnost već integralni doprinos kulturnim i civilizacijskim dostignućima uopće. Moderna znanost čvrsto počiva na temeljima znanstvene tradicije.

Ljudska aktivnost neda se jednostavno podijeliti na način na koji su podjele po današnjoj terminologiji ustrojene. Umjetnost, glazba, fizika, filozofija predstavljaju u civilizacijskom aspektu jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu.

Želja nam je obnavljanjem i prezentacijom ovih starih eksperimenata podsjetiti na velike napore koji su uloženi za postizanje znanstvenih dostignuća koja su uvelike doprinijela razvoju znanosti i civilizacijskih dostignuća. Isto tako želimo sve ljude zainteresirati za fiziku i njezinu stalnu primjenu u svijetu oko nas.

 

 

 

 

 

 

code & design: Ivan Lesić