header

Broj posjeta u 2005. godini: 16982

Novosti
Herztzov generator valova
Teslin transformator
Koenigov aparat i orgulje
Kontakt
Priprema i zbirka Fizičkog odsjeka
 
VIDEO GALERIJA
TJEDNA FIZIKE
 
PREGLED DOGAĐANJA U TJEDNU FIZIKE
 
PREZENTACIJE S PREDAVANJA
 
Za praćenje streama:
 
Media player classic
 
Real Alternative - dotatak za pregledavanje streama - preporučujemo kao bolju alternativu Real playera
 
 
Akcije su dio FP6 projekta #516938 WYP2005 EUROPE

hfd

 

 


U sklopu "Tjedna fizike", od 7-12 studenog 2005, održana su 4 predavanja pripremljena u sklopu projekta "4 povijesna eksperimenta". Predavanja su održana od ponedjeljka do četvrtka u večernjim terminima u velikoj predavaonici Fizičkog odsjeka PMF-a.
Predavanja su bila pripremljena za širu publiku i građanstvo. Uz niz jednostavnih pokusa i detaljnih objašnjenja svake pojave, posjetitelji su imali priliku i sami isprobati uređaje iz eksperimentalnih postava i uvjeriti se na vlastitom primjeru u valjanost fizikalnih zakona. Predavanja je održao doc. Darko Androić, uz pomoć Nikole Poljaka i Ivana Lesića. Sva predavanja su uživo prenošena preko Interneta u streamingu, te zabilježena na video-vrpce.

Predavanja su redom nosila naslove: "Fizika i zvuk", "Rezonancija - što je to?", "Čarolija elektromagnetskih valova" i "Tesla - genij koji je promijenio svijet"

"Fizika i zvuk " - prvo u nizu predavanja, bilo je u potpunosti posvećeno osnovnim pojmovima iz akustike. U sklopu predavanja predstavljene su obnovljene orguljice modularnog dizajna. Predavanje je bilo popraćeno nizom zanimljivih eksperimenata - korišteni su eksperimentalni postavi iz pripreme i povijesne zbirke Fizičkog odsjeka.

"Rezonancija - što je to?" - drugo po redu predavanje bavilo se zanimljivom fizikalnom pojavom - rezonancijom. Za demonstraciju pojave korišten je Koenigov aparat sa Helmholtzovim rezonatorima - uređaj koji se krajem 19. i početkom 20. st aktivno koristio u nastavi fizike. Uređaj je dugo vremena stajao nekorišten u povijesnoj zbirci, i u sklopu projekta 4 povijesna eksperimenta je u potpunosti obnovljen i stavljen u funkciju. Na predavanju je također bilo nešto više govora o fizikalnoj pozadini glazbe - u tome su nam pomogli i mladi glazbenici.

"Čarolija elektromagnetskih valova" - treće predavanje, kao što i sam naslov govori, bilo je posvećeno elektromagnetskim valovima. Uz EM valove, govora je bilo i o osnovnim pojmovima iz područja elektriciteta i magnetizma. Između ostalog, demonstriran je i poznati Oerstedov pokus. Za detaljnije objašnjenje pojava vezanih za EM valove korišten je Hertzov generator valova, jedan od uređaja iz povijesne zbirke Fizičkog odsjeka.

Posljednje predavanje: "Tesla - genij koji je promijenio svijet" u potpunosti je bilo posvećeno životu i radu Nikole Tesle. U sklopu predavanja predstavljen je Teslin transformator, koji je izazvao veliki interes kod posjetitelja. Predavanje je pratio velik broj učenika i studenata koji su sa zanimanjem pratili odlično izlaganje i demonstraciju Nikole Poljaka. Na kraju predavanja izveden je skupni pokus kojim se direkto pokazalo djelovanje Teslinog transformatora.


7. i 8. 11. 2005. (ponedjeljak i utorak)
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
     
9. i 10. 11. 2005 (srijeda i četvrtak)
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
     
code & design: Ivan Lesić