header

Broj posjeta u 2005. godini: 16982

Novosti
Herztzov generator valova
Teslin transformator
Koenigov aparat i orgulje
Kontakt
Priprema i zbirka Fizičkog odsjeka
 
VIDEO GALERIJA
TJEDNA FIZIKE
 
PREGLED DOGAĐANJA U TJEDNU FIZIKE
 
PREZENTACIJE S PREDAVANJA
 
Za praćenje streama:
 
Media player classic
 
Real Alternative - dotatak za pregledavanje streama - preporučujemo kao bolju alternativu Real playera
 
 
Akcije su dio FP6 projekta #516938 WYP2005 EUROPE

hfd

 

Rudolf Koenig - biografija
Herman L. Helmholtz-biografija
 
Galerija slika
 Hermann Ludwig Ferdinand Helmholtz bio je jedan od vodećih znanstvenika 19.stoljeća. Rođen je 31.8.1821. u Potsdamu (Prusija - Njemačka). Bio je najstarije od četvero djece u obitelji. Otac mu je bio učitelj filozofije i književnosti na gimnaziji u Potsdamu. Od oca je naslijedio intelektualnu oštrinu i sposobnost razmišljanja, dok od majke potječe njegova smirenost i rezerviranost. Kao malog otac ga je učio klasične jezike, kao i Francuski, Engleski i Talijanski.

Iako je primarno bio zainteresiran za fiziku, 1838 dolazi na Friedrich Wilheim Medical institut u Berlin. Besplatno usvaja osnovna medicinska znanja uz uvjet da služi 8 godina kao vojni liječnik. Na institutu je radio sa tada najvećim njemačkim fiziologom, Johannesom Mullerom. Slušao je i lekcije iz fizike, više matematike, te učio svirati klavir. Ta će mu vještina kasnije uvelike pomoći u radu sa zvukom.

 

helmholtz


Nakon diplome na medicinskoj školi Helmholtz se pridružuje regimenti u Potsdamu. Nije imao puno posla u vojsci, pa je mogao eksperimentirati u priručnom laboratoriju složenom u baraci. Očit talent za znanost oslobađa Helmholtza vojničkih dužnosti. Prihvaća mjesto fiziologa u Konigsbergu. 1849 ženi se Olgom von Velten.

U Konigsbergu njegova karijera jako napreduje. Objavljuje važne radove iz područja fiziološke optike i fiziološke akustike. Prima brojna priznanja za izum oftalmoskopa, i brzo stječe internacionalni ugled. 1852. objavljuje važan rad iz fiziološke optike sa teorijom kako percipiramo boje.

1853. godine posjećuje Englesku i postaje prijatelj Williama Thomsona. Zbog problema u Konigsbergu traži premještaj i 1855 započinje raditi kao fiziolog u Bonnu. 1856 objavljuje se prvi dio njegovog priručnika o fiziološkoj optici. 1858 objavljuje zapažen rad o gibanju savršenih fluida. Prije objave ovih djela Helmholtz postaje nezadovoljan položajem u Bonnu. Dio problema bio je u pritužbama o nekompetentnosti njegovih predavanja. Reagirao je snažno na kritike, smatrajući da su ih uputili tradicionalisti koji ne razumiju njegove nove poglede na probleme. 1858 prihvaća mjesto u Heidelbergu.

Helmholtz je imao problema i u privatnom životu. Otac mu umire 1858, a zatim krajem 1859 i žena. Ostao je sam sa dvoje djece. Osamnaest mjeseci kasnije se ženi Annom von Mohl.

Neki od njegovih najvažnijih radova nastali su dok je bio na položaju u Heidelbergu. Proučavao je matematičke aspekte fizike i akustike što je 1862 rezultiralo teorijom percepcije zvuka. Objasnio je osnove glazbe na osnovu svojih fizioloških teza. Formulirao je teoriju rezonancije.

Oko 1866 Helmholtz započinje svoj uzmak od fiziologije i više se okreće fizici. Kada se u Berlinu 1870 otvorilo mjesto za rad Helmholtz se jako zainteresirao. Drugi kandidat za istu poziciju bio je Kirchoff, no on ipak odlučuje ne prihvatiti ponuđenu opciju. Helmholtz se tada našao u situaciji da pregovara o ponuđenom i uspio se izboriti za stvaranje novog instituta za fiziku u Berlinu pod svojom upravom. Glavno područje Helmholtzovog istraživanja u Berlinu bila je elektrodinamika. U to vrijeme k njemu na studij dolazi i Heinrich Rudolf Hertz, kasnije njegov velik prijatelj i suradnik. Helmholtz se založio da se Hertzu posmrtno dodijeli nagrada iz zaklade Peter - Muller. U pismenom obrazloženju smatra da je nedovoljno poštovanje koje je njemačka nacija izrazila djelu Rudolfa Hertza. To su ujedno bile njegove zadnje napisane rečenice. Umro je 8. rujna 1894. godine.


code & design: Ivan Lesić